Начало  »  Доставка и замяна

Доставка и замяна

13.03.2020г. Съобразено с последните развития около коронавирус COVID-19 и обявенато извънредно положение в страната. 

1) Удължаваме с допълнителни 30 дни възможността за връщана и замяна на всички закупени артикули, т.е. Вие имате възможност в рамките на 45 дни след получаване на вашите покупки да ги замените или върнете, спазвайки условията за връщане и замяна.

2) Съобразено с указанията на държавните органи, както и работното време на куриерите, ще продължи работата по доставка на направени поръчки, като се препоръчва да се използват автомати за получаване на пратки или опциите за бързо получаване.

СПИДИ 13.03.2020: "Във връзка с въпроси по повод на обявеното извънредно положение в Страната, Ви информираме, че Спиди продължава да работи на пълен капацитет." Може да прочетете повече за работното време на СПИДИ тук.

3) Доставка до офис на СПИДИ и до адрес на клиент е уеднаквена - 3.99лв. Безплатна доставка на всички поръчки на стойност над 50 лв.  

Доставката на Вашите поръчки в България ще бъде осъществена с куриерите от:

"Спиди" - 0 7001 7001 или 1 7001 7001

*За проследяване на пратка ще получите номер на товарителница единствено по електронна поща ако сте наш регистриран клиент или се регистрирате като нов клиент при създаване на поръчка. 

1) Заплащането става с наложен платеж - в брой и с карта, при доставка на поръчката от куриера или в съответния куриерски офис. 

2) Поръчки направени до 16:00 ч. в делнични дни, се доставят на следващия работен ден. Поръчки направени в събота и неделя, се доставят във вторник. Някои от по-малките населени места нямат възможност за доставка на следващ работен ден и там се доставят според график на куриера (около 2 работни дни).

3) Всички клиенти, които са се регистрирали с електронната си поща (email) при покупка, получават статус на поръчката, номер на товарителница за проследяване и детайли на поръчката с електронна поща (email).

4) След като сте заявили Вашата поръчка, тя ще бъде обработена и ако има необходимост от уточнения ще се свържем с Вас по телефон или електронна поща. 

5) За поръчка на стойност над 50.00 лв., куриерска услуга не се заплаща независимо от килограмите и размерите на пратката.

6) За поръчка на стойност под 50.00 лв., фиксираната цена на куриерската услуга включва такса доставка, такса наложен платеж, такса гориво, ДДС и се заплаща в размер:

  • До адрес - 3.99 лв. (стандартна доставка 4.99 лв.) 
  • До офис на "Спиди" - 3.99 лв. 

7) Опция фиксиран час за доставка не се предлага от куриерите ни. Като частично решение на тази опция, Вие може да изберете доставка до офис или автомат на куриер и да си вземете пратката в удобен за вас час.

Връщане и безплатна замяна

Вие имате възможност в рамките на 14 дни, от датата на получаване, да върнете или безплатно да замените закупените продукти, като те трябва да са в същия търговски вид, в който са били получени, т.е. със запазени етикети и опаковки, не трябва да са били употребявани, прани и гладени.

Връщане

1) За да върнете закупен артикул е необходимо да ни изпратите посочените по-долу данни, като ни пишете на sales@carnivalkids.com или използвате нашата форма за контакт:

  • Вашите имена;
  • Телефонен номер, който сте посочили в поръчката;
  • Кратко описание на продуктите или номера на поръчката Ви;
  • IBAN на банковата сметка, по която да Ви възстановим заплатената сума;
  • Три имена на титуляра на банковата сметка;

2) Ще се свържем с Вас, в първия работен ден след като сме получили Вашето искане, за да посочим къде и как да върнете артикулите.

3) При връщане на артикули, куриерската услуга се заплаща от Ваша страна. Ако сте изпратили пратката за наша сметка, ние ще я приемем и приспаднем стойността на куриерската услуга от сумата която ще възстановим по банков път.

4) Възстановяване на заплатена сума с наложен платеж не се извършва! Ако сте върнали пратка с наложен платеж към нас, то ще е необходимо да премахнете наложения платеж, като се обадите на един от националните телефони на избрания куриер, след което ние можем да приемем пратката и възстановим сумата по банков път. 

Безплатна замяна за друг размер, цвят или модел

1) За да замените безплатно закупен артикул е необходимо да ни изпратите посочените по-долу данни, като ни пишете на sales@carnivalkids.com или използвате нашата форма за контакт:

  • Вашите имена;
  • Телефонен номер, който сте посочили в поръчката;
  • Кои артикули с кои други артикули желаете да замените;

2) Ще се свържем с Вас, в първия работен ден след като сме получили Вашето искане, за да уточним наличността на желаните нови артикули.

3) Ще Ви изпратим новоизбраните артикули с безплатна доставка независимо от сумата на поръчката Ви. Когато ги получите, куриерът ще очаква да върнете първоначално поръчаните артикули. Ако желаете да получите новите артикули в офис на куриерската фирма, то е необходимо да носите със себе си артикулите, които заменятe. 

4) Ако заменения артикул е с по-ниска цена, то ние ще Ви изпратим разликата по банков път. Ако е с по-висока цена, то Вие ще заплатите разликата при получаване на заменения артикул.

*За връщане и замяна не подлежат продукти от тип бельо поради хигиенични съображения.

За повече информация може да се свържете с нас всеки делничен ден 

от 8:30 до 17:30 ч.

на телефон +359 879 909 777

и ел.поща sales@carnivalkids.com

Приятно пазаруване!

Carnival Kids - Dressed In Joy