Начало  »  Доставка и замяна

Доставка и замяна

Доставката на Вашите поръчки в България ще бъде осъществена с куриерите от:

"Спиди" - 0 7001 7001 или 1 7001 7001

*При регистрация, като клиент в нашия сайт, Вие получавате чрез електронна поща - статус на поръчките, номер на товарителница за проследяване, история на Вашите поръчки, лесна повторна поръчка без въвеждане на данни, както и отстъпки с натрупване-5%, -7%, -10%.

1) Поръчки направени до 16:00 ч. в делнични дни, се доставят на следващия работен ден. Поръчки направени в събота и неделя, се доставят във вторник. Някои от по-малките населени места нямат възможност за доставка на следващ работен ден и там се доставят според график на куриера (около 2 работни дни).

2) Заплащането става с наложен платеж - в брой и с карта при доставка на поръчката от куриера или в съответния куриерски офис. Касова бележка се издава от куриера на основание член 3 (1) от НАРЕДБА № Н-18.

3) След като попълните Вашите данни в поръчката и натиснете на бутон "Купи", Вашата поръчка ще бъде обработена и ако има необходимост от уточнения ще се свържем с Вас по телефон или електронна поща. 

4) За поръчка на стойност над 50.00 лв., куриерска услуга не се заплаща независимо от килограмите и размерите на пратката.

5) За поръчка на стойност под 50.00 лв., фиксираната цена на куриерската услуга включва такса доставка, такса наложен платеж, такса гориво, ДДС и се заплаща в размер:

  • До адрес - 4.99 лв.
  • До офис на "Спиди" - 3.99 лв. 

7) Опция фиксиран час за доставка не се предлага от куриерите ни. Като частично решение на тази опция, Вие може да изберете доставка до офис или автомат на куриер и да си вземете пратката в удобен за вас час.

Връщане и безплатна замяна

Вие имате възможност в рамките на 14 дни, от датата на получаване, да върнете или безплатно да замените закупените продукти, като те трябва да са в същия търговски вид, в който са били получени, т.е. със запазени етикети и опаковки, не трябва да са били употребявани, прани и гладени. Вашето право е гарантирано със Закон за защита на потребителите (ЗЗП) и от Комисия за защита на потребителите (КЗП). Ако търговецът, в случая ние, оспорва Вашите права, то Вие може да се обърнете и към Онлайн решаване на спорове чрез сайта на Европейската комисия.

Връщане

1) За да върнете закупен артикул е необходимо да ни изпратите посочените по-долу данни, като ни пишете на sales@carnivalkids.com 

  • Вашите имена;
  • Телефонен номер, който сте посочили в поръчката;
  • Кратко описание на продуктите или номера на поръчката Ви;
  • IBAN на банковата сметка, по която да Ви възстановим заплатената сума;
  • Три имена на титуляра на банковата сметка;

2) Ще се свържем с Вас, в първия работен ден след като сме получили Вашето искане, за да посочим къде и как да върнете артикулите.

3) При връщане на артикули, куриерската услуга се заплаща от Ваша страна. 

4) Възстановяване на заплатена сума с наложен платеж не се извършва! Ако сте върнали пратка с наложен платеж към нас, то ще е необходимо да премахнете наложения платеж, като се обадите на един от националните телефони на избрания куриер, след което ние можем да приемем пратката и възстановим сумата по банков път. 

Безплатна замяна за друг размер, цвят или модел

1) За да замените безплатно закупен артикул, е необходимо да направите нова поръчка с желаниете от Вас артикули, като те трябва да са на същата или по-висока стойност с артикулите, които желаете да замените.

2) Да напишете в коментар към поръчка кой/кои артикули от Вашата предишна поръчка желаете да замените. Артикулният номер на всеки продукт може да откриете на картонен етикет закачен за продукта, както и в изпратеното от нас електронното писмо (email) с данни за поръчката Ви, и под името на продуктa, когато го разглеждате детайлно в сайта ни. 

3) Ще Ви изпратим новоизбраните артикули с безплатна доставка независимо от сумата на поръчката Ви. Когато ги получите, куриерът ще очаква да върнете първоначално поръчаните артикули. Ако желаете да получите новите артикули в офис на куриерската фирма, то е необходимо да носите със себе си артикулите, които заменятe. 

*За връщане и замяна не подлежат продукти от тип бельо поради хигиенични съображения.

**Ако желаете безплатна замяна, молим Ви да впишете в коментар към новата си поръчка, че желаете замяна с артикули от ваша предишна поръчка!

За повече информация може да се свържете с нас всеки делничен ден 

от 8:30 до 17:30 ч.

на телефон +359 879 909 777

и ел.поща sales@carnivalkids.com

Приятно пазаруване!

Carnival Kids - Dressed In Joy