Начало  »  Доставка и замяна

Доставка и замяна

 

Доставката на Вашите поръчки в България ще бъде осъществена с куриерите от:

"Спиди" - 0 7001 7001 или 1 7001 7001

*За проследяване на пратка ще получите номер на товарителница единствено по електронна поща ако сте наш регистриран клиент или се регистрирате като нов клиент при създаване на поръчка. 

1) Заплащането става с наложен платеж - в брой и с карта, при доставка на поръчката от куриера или в съответния куриерски офис. Касова бележка се издава от куриера на основание член 3 (1) от НАРЕДБА № Н-18.

2) Поръчки направени до 16:00 ч. в делнични дни, се доставят на следващия работен ден. Поръчки направени в събота и неделя, се доставят във вторник. Някои от по-малките населени места нямат възможност за доставка на следващ работен ден и там се доставят според график на куриера (около 2 работни дни).

3) Всички клиенти, които са се регистрирали с електронната си поща (email) при покупка, получават статус на поръчката, номер на товарителница за проследяване и детайли на поръчката с електронна поща (email).

4) След като сте заявили Вашата поръчка, тя ще бъде обработена и ако има необходимост от уточнения ще се свържем с Вас по телефон или електронна поща. 

5) За поръчка на стойност над 50.00 лв., куриерска услуга не се заплаща независимо от килограмите и размерите на пратката.

6) За поръчка на стойност под 50.00 лв., фиксираната цена на куриерската услуга включва такса доставка, такса наложен платеж, такса гориво, ДДС и се заплаща в размер:

  • До адрес - 4.99 лв.
  • До офис на "Спиди" - 3.99 лв. 

7) Опция фиксиран час за доставка не се предлага от куриерите ни. Като частично решение на тази опция, Вие може да изберете доставка до офис или автомат на куриер и да си вземете пратката в удобен за вас час.

Връщане и безплатна замяна

Вие имате възможност в рамките на 14 дни, от датата на получаване, да върнете или безплатно да замените закупените продукти, като те трябва да са в същия търговски вид, в който са били получени, т.е. със запазени етикети и опаковки, не трябва да са били употребявани, прани и гладени. Вашето право е гарантирано със Закон за защита на потребителите (ЗЗП) и от Комисия за защита на потребителите (КЗП).

Връщане

1) За да върнете закупен артикул е необходимо да ни изпратите посочените по-долу данни, като ни пишете на sales@carnivalkids.com 

  • Вашите имена;
  • Телефонен номер, който сте посочили в поръчката;
  • Кратко описание на продуктите или номера на поръчката Ви;
  • IBAN на банковата сметка, по която да Ви възстановим заплатената сума;
  • Три имена на титуляра на банковата сметка;

2) Ще се свържем с Вас, в първия работен ден след като сме получили Вашето искане, за да посочим къде и как да върнете артикулите.

3) При връщане на артикули, куриерската услуга се заплаща от Ваша страна. Не можем да приемем пратка изпратена за наша сметка, тъй като онлайн магазинът ни няма каса (пари в брой) поради спазване на изискванията на Наредба Н-18 за работа с ППП (Пощенски Паринчи Преводи) и плащания по банков път.

4) Възстановяване на заплатена сума с наложен платеж не се извършва! Ако сте върнали пратка с наложен платеж към нас, то ще е необходимо да премахнете наложения платеж, като се обадите на един от националните телефони на избрания куриер, след което ние можем да приемем пратката и възстановим сумата по банков път. 

Безплатна замяна за друг размер, цвят или модел

1) За да замените безплатно закупен артикул, е необходимо да направите нова поръчка с желаниете от Вас артикули, като те трябва да са на същата или по-висока стойност с артикулите, които желаете да замените.

2) Да напишете в коментар към поръчка кой/кои артикули от Вашата предишна поръчка желаете да замените. Артикулният номер на всеки продукт може да откриете в изпратеното от нас електронното писмо (email) с данни за поръчката Ви или под името на продуктa, когато го разглеждате детайлно в сайта ни, или на фирмения етикет закачен за продукта. 

3) Ще Ви изпратим новоизбраните артикули с безплатна доставка независимо от сумата на поръчката Ви. Когато ги получите, куриерът ще очаква да върнете първоначално поръчаните артикули. Ако желаете да получите новите артикули в офис на куриерската фирма, то е необходимо да носите със себе си артикулите, които заменятe. 

*За връщане и замяна не подлежат продукти от тип бельо поради хигиенични съображения.

**Ако желаете безплатна замяна, молим Ви да впишете в коментар към новата си поръчка, че желаете замяна с артикули от ваша предишна поръчка!

За повече информация може да се свържете с нас всеки делничен ден 

от 8:30 до 17:30 ч.

на телефон +359 879 909 777

и ел.поща sales@carnivalkids.com

Приятно пазаруване!

Carnival Kids - Dressed In Joy